Bacteriële vaginose

Bacteriële vaginose is een veelvoorkomende vaginale infectie die optreedt wanneer de balans van bacteriën in de vagina verstoord is. Hoewel het vaak wordt verward met een schimmelinfectie, is Bacteriële vaginose echt een heel andere aandoening die specifiek wordt veroorzaakt door een overgroei van bepaalde bacteriën.

Hoe vaak komt Bacteriële vaginose voor?

Bacteriële vaginose is de meest voorkomende vaginale infectie bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Schattingen suggereren dat ongeveer 1 op de 3 vrouwen in deze leeftijdsgroep op enig moment Bacteriële vaginose zal krijgen. Het komt het vaakst voor bij vrouwen van 15 tot 44 jaar, maar kan in elke leeftijdsgroep voorkomen.

Risico’s van Bacteriële vaginose

De exacte oorzaak van Bacteriële vaginose is onbekend, maar het wordt geassocieerd met een aantal risicofactoren, waaronder:

  • Meerdere of nieuwe seksuele partners
  • Roken
  • Gebruik van intra-uteriene anticonceptiemiddelen (IUDs)
  • Vaginale douches en andere producten die de vaginale flora verstoren

Hoewel Bacteriële vaginose niet als een seksueel overdraagbare aandoening wordt beschouwd, kunnen seksueel actieve vrouwen een hoger risico lopen. Bacteriële vaginose kan ook complicaties veroorzaken tijdens de zwangerschap, zoals vroeggeboorte en een laag geboortegewicht.

Symptomen van Bacteriële vaginose

Veel vrouwen met Bacteriële vaginose hebben geen symptomen, maar als die er wel zijn, kunnen die met name bestaan uit:

  • Dunne, grijze of witte vaginale afscheiding
  • Een sterke, visachtige geur, vooral na geslachtsgemeenschap
  • Brandend gevoel bij het plassen
  • Jeuk rond de buitenkant van de vagina

Hoe op Bacteriële vaginose testen?

De diagnose van bacteriële vaginose wordt meestal gesteld op basis van de symptomen en een onderzoek. Een arts of gynaecoloog kan een monster van de vaginale afscheiding nemen om te testen op de aanwezigheid van specifieke bacteriën. Tegenwoordig is het ook mogelijk om met een thuis afnameset zelf een monster af te nemen. Je stuurt dit monster vervolgens in de bijgeleverde retourbox naar ons lab. Binnen 48 uur na ontvangst in het lab is de uitslag bekend.

Behandeling van Bacteriële vaginose

Bacteriële vaginose wordt meestal behandeld met antibiotica. De meest voorgeschreven medicijnen zijn metronidazol (oraal of als gel) en clindamycine (crème of oraal). Het is belangrijk om de volledige kuur af te maken, zelfs als de symptomen al minder zijn geworden of zijn verdwenen, om ervoor te zorgen dat de infectie volledig wordt uitgeroeid. Bij terugkerende gevallen van Bacteriële vaginose kan een langere behandelingskuur nodig zijn.

Preventie van Bacteriële vaginose

Hoewel Bacteriële vaginose niet altijd te voorkomen is, kunnen bepaalde maatregelen helpen het risico te verminderen:

  • Vermijd vaginale douches en agressieve reinigingsproducten die de natuurlijke balans van bacteriën in de vagina kunnen verstoren
  • Beperk het aantal seksuele partners en gebruik condooms om de kans op verstoring van de vaginale flora te verminderen
  • Rook niet, aangezien roken geassocieerd wordt met een hoger risico op Bacteriële vaginose

Bacteriële vaginose is een veelvoorkomende vaginale infectie die vaak ongemakkelijk maar behandelbaar is. De behandeling houdt vaak medicatie in. Middeltjes van de drogist blijken bij veel vrouwen niet te werken, zeker niet bij een aanhoudende infectie.

Bronnen:
https://sti.bmj.com/content/95/7/511
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/bacterial-vaginosis

Winkelwagen