Candida

Candida is een soort schimmel die in kleine hoeveelheden van nature voorkomt op de huid en in de mond, darmen en vagina. Hoewel het meestal onschuldig is, kan een overgroei van candida leiden tot een infectie, bekend als ‘Candidiasis’. Deze infectie kan verschillende delen van het lichaam aantasten, maar komt het meest voor in de vorm van vaginale schimmelinfecties, spruw (orale candidiasis) en huidinfecties. Hoe vaak komt Candida voor? Wat zijn de risico’s? Hoe je erop kunt testen? En wat is de behandeling?

Hoe vaak komt Candida voor?

Candida-infecties zijn zeer algemeen en komen bij veel mensen minstens één keer in hun leven voor. Vaginale schimmelinfecties zijn een van de meest voorkomende gynaecologische aandoeningen. Maar liefst 75 procent van de vrouwen krijgt minstens één keer in hun leven een vaginale schimmelinfectie. Bijna de helft van die vrouwen krijgt te maken met terugkerende infecties. Orale candidiasis is ook gebruikelijk, vooral bij baby’s, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Risico’s van Candida

Hoewel candida-infecties meestal niet ernstig zijn, kunnen ze behoorlijk ongemakkelijk en hinderlijk zijn. De symptomen van een vaginale schimmelinfectie zijn met name jeuk, branderigheid, witte en brokkelige afscheiding, en pijn tijdens het plassen of geslachtsgemeenschap. Orale candidiasis veroorzaakt witte plekken in de mond en keel, roodheid en pijn, en moeite met slikken.

Bepaalde factoren kunnen het risico op een candida-infectie verhogen, waaronder:

  • Gebruik van antibiotica
  • Zwangerschap
  • Diabetes
  • Verzwakt immuunsysteem (bijvoorbeeld door HIV of chemotherapie)
  • Hormonale veranderingen
  • Gebruik van hormonale anticonceptie
  • Slechte hygiëne

Kan je op Candida testen?

Ja, dit kan gelukkig voor vaginale infecties. Het is lang niet altijd nodig, maar bij terugkerende of aanhoudende infecties kan een diagnostische test prettig zijn. Dat kan bij de huisarts, maar ook thuis met onze (vaginale) zelfafnameset. Neem op een plek waar je je op je gemak voelt zelf een vaginaal uitstrijkje af en stuur dat in de bijgevoegde retourbox naar ons lab. Binnen 48 uur na ontvangst in het lab kan je de uitslag opvragen.

Behandeling van Candida

Candida-infecties kunnen meestal effectief worden behandeld met antischimmelmedicijnen. Voor vaginale schimmelinfecties zijn er verschillende opties beschikbaar, waaronder crèmes, zetpillen en orale medicatie zoals fluconazol.

Als je vaker last hebt van een Candida infectie is het naast medicatie belangrijk om de onderliggende risicofactoren aan te pakken. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je je dieet aanpast, strakke kleding vermijdt, en de hygiëne verbetert. Bij terugkerende infecties kan een langere behandelingskuur nodig zijn.

Preventie

Hoewel candida-infecties vaak moeilijk volledig te voorkomen zijn, kunnen bepaalde maatregelen dus helpen om het risico te verminderen:

  • Draag ademende, katoenen onderkleding
  • Vermijd onnodig gebruik van antibiotica
  • Zorg voor een goede mond- en lichaamsverzorging
  • Beperk suiker- en koolhydraatrijke voeding, aangezien candida zich voedt met suiker

Candida is dus een veelvoorkomende schimmelinfectie die vaak veel ongemak geeft maar behandelbaar is. Bewustzijn van de symptomen, risicofactoren en preventieve maatregelen kan helpen om deze infecties onder controle te houden en te voorkomen.

Bronnen:
https://www.healthline.com/health/womens-health/yeast-infection-before-period
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22961-candida-albicans

Winkelwagen