Chlamydia

Chlamydia is wereldwijd nog altijd een van de meest voorkomende Soa’s. Ook in Nederland is Chlamydia de meest voorkomende Soa. De infectie wordt veroorzaakt door de bacterie ‘Chlamydia Trachomatis’. Zowel mannen als vrouwen kunnen besmet raken. Maar wat houdt deze Soa precies in? Wat zijn de risico’s? En hoe vaak komt Chlamydia voor?

Wat is Chlamydia?

Chlamydia is een bacteriële infectie die wordt overdragen door onbeschermd seksueel contact. Dit kan zijn: vaginale, anale of orale seks. De bacterie kan ook overgedragen worden van moeder op kind tijdens de bevalling.

Symptomen en risico’s

Een van de meest verraderlijke dingen aan Chlamydia is dat veel mensen geen symptomen krijgen. Of pas na lange tijd. Volgens schattingen heeft ongeveer 70 procent van de vrouwen, en 50 procent van de mannen geen symptomen. Wanneer er wel symptomen zijn, kunnen deze bij vrouwen bijvoorbeeld bestaan uit abnormale vaginale afscheiding, pijn bij het plassen, en pijn in de onderbuik. Mannen kunnen last hebben van afscheiding uit de penis, een branderig gevoel bij het plassen, en pijn en zwelling in de testikels.

Onbehandelde Chlamydia kan ernstige complicaties veroorzaken. Bij vrouwen kan het leiden tot de bekkenontstekingsziekte (PID), wat weer kan resulteren in chronische pijn, onvruchtbaarheid en buitenbaarmoederlijke zwangerschappen. Bij mannen kan het epididymitis veroorzaken, een pijnlijke ontsteking van de bijbal die ook kan leiden tot onvruchtbaarheid.

Verschillen tussen mannen en vrouwen

Hoewel zowel mannen als vrouwen Chlamydia kunnen krijgen, kunnen de gevolgen vaak ernstiger zijn voor vrouwen. Dit komt vooral door de risico’s van PID en onvruchtbaarheid. Vrouwen lopen ook een hoger risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Mannen hebben minder vaak ernstige complicaties, maar kunnen ook onvruchtbaar worden als de infectie niet wordt behandeld. Die kans is wel erg klein.

Hoe vaak komt Chlamydia voor?

Chlamydia is de meest gerapporteerde bacteriële Soa in veel landen. In Nederland worden jaarlijks tienduizenden gevallen geregistreerd. Wereldwijd zijn er naar schatting 127 miljoen nieuwe gevallen per jaar. Dat hoge aantal komt deels door het uitblijven van symptomen van de infectie, waardoor veel mensen onbewust de bacterie verspreiden.

Preventie en behandeling

De beste manier om Chlamydia te voorkomen is door consequent en juist gebruik van condooms. Regelmatige Soatests zijn dan ook cruciaal, vooral voor mensen met meerdere partners. Chlamydia is gemakkelijk te behandelen met antibiotica. Meestal met een eenmalige dosis azitromycine, of een kuur van een week met doxycycline. Het is belangrijk dat beide partners behandeld worden om herinfectie te voorkomen.

Anoniem thuis op Chlamydia testen

Gelukkig kan je eenvoudig zelf anoniem testen op Chlamydia. De test is eenvoudig en kan je zelf (pijnloos) uitvoeren. Je neemt lichaamsmateriaal af en dat stuur je in de bijgeleverde retourbox naar ons laboratorium. De analyse duurt hooguit 48 uur. Je vraagt zelf online je uitslag op via de met de unieke code. Die uitslag is geautoriseerd door een arts-microbioloog en daarmee dus uiterst betrouwbaar.

Winkelwagen