Gonorroe

Gonorroe, ook wel bekend als een “druiper”, is een van de bekendste en meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen (Soa’s). Deze infectie, veroorzaakt door de bacterie ‘Neisseria gonorrhoeae’, kan behoorlijk wat ellende veroorzaken. Maar wat moet je er nu echt van weten? De belangrijkste punten hebben wij voor je op een rijtje gezet.

Hoe vaak komt Gonorroe voor?

Gonorroe is wereldwijd een veelvoorkomende Soa. In Nederland worden er jaarlijks duizenden nieuwe gevallen geregistreerd. De Soa is hier echt in opkomst. In 2022 steeg het aantal gevallen met 33 procent ten opzichte van 2021 en in 2023 nam dat nog eens met 12 procent toe vergeleken met 2022. Wereldwijd loopt het aantal nieuwe infecties in de miljoenen. Vooral jongeren en mensen met meerdere seksuele partners lopen een hoger risico op deze Soa.

Wie loopt er risico?

Iedereen die seksueel actief is, kan Gonorroe oplopen. Onbeschermde seks verhoogt het risico aanzienlijk. Vooral jongeren vormen de risicogroep. Daarnaast zijn mannen die seks hebben met mannen ook verantwoordelijk voor een groot percentage van de besmettingen. Mensen met meerdere sekspartners of degenen die een eerdere Soa hebben gehad, lopen ook een hoger risico.

Wat zijn de klachten?

Veel mensen met Gonorroe merken eerst niets, wat betekent dat de infectie onopgemerkt kan blijven. Maar als je klachten krijgt, kunnen ze variëren. Vrouwen kunnen last hebben van een branderig gevoel bij het plassen, meer vaginale afscheiding en bloedingen tussen menstruaties door. Mannen kunnen merken dat ze een branderig gevoel hebben bij het plassen, afscheiding uit de penis (vaak geel of groen van kleur), en soms pijn of zwelling in de testikels.

Hoe kun je testen?

Op Gonorroe testen is gelukkig eenvoudig met een thuistestkit. De test bestaat uit een urineonderzoek of een uitstrijkje. Dit is een handige optie als je je niet comfortabel voelt bij een dokter, of gewoon liever in je eigen omgeving test. Je neemt zelf een monster af en stuurt dit op naar ons laboratorium. De uitslag staat binnen 48 uur na ontvangst in het lab online.

Waarom zou je zelf thuis testen?

Thuistesten voor Gonorroe bieden een aantal voordelen. Het is discreet, je kunt de test uitvoeren wanneer het jou uitkomt, en je hoeft niet naar een kliniek of huisarts te gaan. Dit maakt het testen laagdrempeliger. En dat is belangrijk voor de vroege opsporing en behandeling.

Hoe ziet de behandeling van Gonorroe eruit?

Gonorroe is goed te behandelen met antibiotica. De behandeling bestaat meestal uit een injectie met ceftriaxon en een eenmalige dosis azitromycine. Het is belangrijk om de volledige behandeling af te maken, zelfs als de symptomen al verdwenen zijn. Ook moet je ervoor zorgen dat je seksuele partner(s) worden behandeld om herinfectie te voorkomen. Na de behandeling is het verstandig om na een aantal weken opnieuw getest te worden, om zeker te zijn dat de infectie helemaal weg is.

Gonorroe komt veel voor en geeft niet altijd klachten. De Soa is eenvoudig op te sporen, en testen kan vanuit huis. Gonorroe is behandelbaar, maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Vrij dus veilig!

Bronnen:
https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/seksueel_overdraagbare_aandoeningen/deel_c_specifieke_soa_s/c2_gonorroe.html
https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/gonorroe-druiper

Winkelwagen